Grădinița Piticot | Despre Noi
14093
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-14093,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-17.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Viziunea Gradinitei

Descoperirea şi dezvoltarea potenţialului latent al fiecărui copil şi dezvoltarea capacităţii acestuia de a- şi cunoaşte abilităţile fizice, intelectuale ,emoţionale şi sociale , ca o bază de formare a unei personalităţi puternice, capabile să se adapteze unor situaţii inedite.

Misiunea Gradinitie

„Grădiniţa noastră va asigura fiecărui preşcolar o educaţie în spirit european şi o instrucţie adecvată nevoilor şi aptitudinilor personale, dezvoltându-le totodată capacităţile de adaptare şi orientare pentru a-şi găsi locul potrivit într-o societate aflată într-un proces continuu de schimbare.”

Misiunea Gradinitie

„Grădiniţa noastră va asigura fiecărui preşcolar o educaţie în spirit european şi o instrucţie adecvată nevoilor şi aptitudinilor personale, dezvoltându-le totodată capacităţile de adaptare şi orientare pentru a-şi găsi locul potrivit într-o societate aflată într-un proces continuu de schimbare.”

Resurse Umane

• Cadre didactice calificate
• Personal administrativ si de îngrijire
• Asistenţă medicală
• Asistenţă psihologicā
• Asistenţă logopedicā
• Asigurarea însușirii limbii engleze prin parteneriat cu Asociația Hepsibah

Informatii generale despre unitate – trecut si prezent

Din punct de vedere topografic, Grădiniţa cu Program Prelungit ,,Piticot” este situată în partea de nord  a oraşului Cehu Silvaniei, pe  strada Ghe Pop de Basesti, nr. 4/A, într-o zona apropiată de centru. În apropierea grădiniței se află câteva instituții  importante, cum ar fi : Complexul de Servicii Sociale, un corp de clădire al Școlii gimnaziale  ,,Andrei Mureşanu” Cehu Silvaniei, Primăria oraşului, Centrul de îngrijire vârstnici.

Dimensiuni. Funcţiune

Unitatea  funcționează în trei corpuri de clădire aflate la o distanță apreciabilă de aprox. 750 m.Corpul A , str. Ghe Pop de Basesti , nr. 4/A ocupa  o suprafaţă  desfăşurată  pe  459,96  m2 si o suprafaţă construită de   359,17 m2, iar corpul B din str. Dozsa Gyorgy , nr. 2 ocupă  o suprafaţă desfăşurată  pe  504,78 m2 şi o suprafaţă construită de  406,08   m2 , corpul C   cu  294 m2  ,  aflat în conservare. Construcţia este destinată procesului instructiv-educativ, precum şi conducerii administrative. Clădirea din str. Ghe Pop de Basesti , nr. 4/A are o arhitectură ce se incadrează în specificul zonei, fiind  reabilitată în 1990 și 2006.Clădirea de pe str. Dozsa Gyorgy , nr. 2 este reabilitată parţial în 2012/2013 (grupul sanitar) , iar în 2014  este reabilitată interior  şi se introduce încălzirea centrală cu gaz metan.

Infiinţarea si evoluţia institutiei de invatamant – scurt istoric

            În ceea  ce  priveşte  organizarea primelor  forme de învăţământ  preşcolar cu orar normal  în  localitatea  Cehu  Silvaniei ,se conturează  necesitatea  unei  instituţii pentru  copii  mici, aşa după cum reiese  din  ,,Monografia  regiunii Sălajului „  autor -dr. Petri  Mor,  editată în anul 1906 , în care se spune  că  a început  în anul  1895, cu predare în  limba maghiară, la acel moment fiind  doar  10  familii de români  în oraş.Trei   ani  mai târziu – 1898 –  se  construieşte  şi  clădirea   grădiniţei.

          Din  arhiva unităţii,primele documente datează  din anul  1945 în care  apare sub denumirea  : ,,Şcoala  de Copii Mici de Stat„  din Cehu Silvaniei  – cu  predare  în  limba  maghiară.Locaţiile  în  care  s- a desfăşurat  activitatea grădiniţei cu  program normal au  fost  multiple:

  • prima locaţie a fost cladirea  actuală  a Grădiniţei  cu p.p. ,,Piticot” , corpul  B , strada Dozsa Gyorgy , nr. 2   -1898 –construită  cu destinație pentru  grădiniţă – ( Petri Mor).După  un timp   apare necesitatea  unor grupe cu program prelungit  şi pentru un timp funcţionează  în aceeaşi  clădire, în paralel-fiecare cu conducere separata, cu grupele cu program normal  .Spaţiul insuficient  duce la  mutarea grupelor cu program normal într-o altă  locaţie, grupele cu program prelungit ramânând în clădirea inițială, sub denumirea de mai târziu de Gradinita nr 1.
  • a doua locaţie a fost o  clădire  de pe strada Oborului nr 2, un spaţiu  impropriu  care între  timp s-a demolat – 1966-1967 – registrul pentru evidenţa şi  înscrierea elevilor  din  arhiva  unităţii .
  • a treia  locaţie a fost  în corpul de pe strada P-ta Trandafirilor , nr. 7, în  care  a  funcţionat vechea Procuratură–după  relatările unor martori. Datorită creşterii  numărului de copii și implicit de grupe cu program prelungit de la Grădiniţa nr 1, care va ocupa şi spaţiul din corpul 2, grupele cu program normal sunt  transferate   în altă locaţie;
  • a patra locaţie a fost  o  clădire  de pe strada Ghe  Pop de Băseşti  nr  4 , care aparţinea Casei de copii  şi este situată chiar in curtea acesteia .
  • a cincea locaţie începând cu anul 1982, Gradiniţa cu program normal  2  se trasferă într-o  altă locație  a Casei de copii – cea  actuală – peste drum de aceasta, str. Ghe Pop de Băsești , nr. 4/A  şi  se  fac  formele legale de trecere a  clădirii  în  patrimoniul  Inspectoratului  Şcolar  Judeţean  Sălaj, ulterior va trece în patrimoniul Primăriei locale din Cehu Silvaniei.Această clădire   este   construită  în  jurul anilor 1920 – 1930  pentru  destinaţie de Comisariat, Notariat, Judecătorie și Pretură .

În  1967  se  înfiinţează  şi  Grădiniţele  de la Horoatu Cehului , Nadiş , Motiş şi Ulciug, care vor fi structuri ale    Gradiniţei cu program prelungit nr. 1, la fel ca si Grădiniţa cu p.n. nr. 2.Din  anul  2006 , Grădiniţa  cu program normal nr  2  dobândeşte  personalitate  juridică  şi  primeşte ca structuri  cele 4 grădiniţe din  satele  aparţinătoare  oraşului – Horoatu Cehului , Motiş , Nadiş şi Ulciug.În anul 2008 se aprobă de către ISJ Sălaj transformarea unei grupe de program normal în program prelungit. Începând cu 01.09.2011, Grădiniţa  cu program normal nr  2 se numește  Grădiniţa  cu program normal ,,Piticot”, devine singura unitate cu personalitate juridică pe învățământ preșcolar din oraș, având ca structuri celelalte grădinițe – Grădinița cu p.p.nr 1 , căreia i se retrage personalitatea juridică, gradinitele din Horoatu Cehului, Motisş Nadiş si Ulciug până la 31.08.2012. În perioada 2012–2013 se retrage personalitatea juridică a Grădiniței cu p.n. ,,Piticot”în urma hotărârii Consiliului local de restructurare a reţelei şcolare, unitățile preșcolare din oraș au fost arondate ca structuri la cele doua școli gimnaziale din oraș – Grădinița cu p.p.  nr  1 si Grădinița Ulciug au fost structuri ale Şcolii gimnaziale ,,Gyulaffi  Laszlo”  și Grădiniţa cu p.n ,,Piticot” , Grădiniţele Motiş si Nadiş au fost structuri ale Şcolii gimnaziale,,Andrei Mureşanu”. La 01.09.2013 , Grădiniţa  cu program normal ,,Piticot”  redobândeşte  personalitate juridica cu structurile  Grădinița cu program prelungit nr. 1 și Grădinița Ulciug,iar  Grădinițele Motiș si Nadiș rămânând structuri ale Școlii gimnaziale ,,Andrei Mureșanu”, ca urmare ahotărârii Consiliului local de restructurare din nou a reţelei şcolare.Începând  cu 01.09.2014, Grădinița  cu program prelungit nr 1  a fuzionat cu   Grădinița cu program normal ,, Piticot ”  sub denumirea  Gradinița  cu program prelungit   ,,Piticot”.